Asociația Grupul de Acțiune Locală Microregiunea Someș-Codru

Lacuri Amenajate si Zone de Agrement in Microregiunea Somes Codru

Apa, Lacul Balastieră

Lacul din Apa s-a format în urma excavărilor de nisip din vechea albie a Somesului. Așa se explică adâncimea variabilă a lacului, care pe alocuri atinge chiar 40 m.
Plaja amenajată pe malul lacului de 130 ha are un nisip foarte fin, ceea ce îl face foarte atractiv acest loc de agrement. Există aici restaurant, posibilități de cazare, camping, dușuri și grupuri sanitare.
Se poate pescui, fiindcă lacul a fost populat cu somni dar se pot practica și sporturi nautice, dar nu trebuie uitat nici o clipă că aici a fost o balastieră, și fundul lacului nu este stabil.

Iojib, Lacul Balastiera

În balastiera Iojib de odinioară acum se întinde un luciu de apă de 7 ha. Malul fiind nisipos, a devenit ștrandul localității. Singura problemă este cu fundul lacului. În multe locuri se adâncește brusc, și devine un pericol real pentru cei care nu știu să înoate. Câte odată apare și indicatorul de interzicerea înotului. Lacul atrage și pescarii, fiindcă periodic este populat cu pește. Nu este de mirare că pe plajă au apărut și unitățile de deservire publică.

Lac Agrement Iegheriște, comuna Crucișor

Lacul Oțeloaia, Homorodu de Sus, Homoroade

Zona de agrement Moș Marius, Crucișor